2009. január 17., szombat

A 2008-as őszi évad összefoglalója

Az alábbiakban - talán kissé megkésve, de még a tavaszi felkészülés megkezdése előtt - megpróbálom vázlatosan összefoglalni az SzTK U13-as csapatának szereplését a 2008-as őszi évadban. Ennek során részben statisztikákra támaszkodom, részben a saját véleményemet fejtem ki, szigorúan a magam nevében "odaítélve" A 2008-as őszi évad legjobb játékosa címet is. Örömmel venném, ha - e bejegyzés kommentárjaként - mások is elmondanák, ők miként látták az évadot, egyetértenek-e, illetve mely pontokon vitatkoznának az értékelésekkel.

Zsubori Ervin, az SzTK U13-as szurkolói blog szerkesztője

(Időközben, e bejegyzésre reagálva, megérkezett az évad edzői értékelése is, amely az összefoglaló végén olvasható.)

Bajnoki szereplés

A 12 csapatos U13-as kiemelt nagypályás bajnokságban a 2008. őszi szezonban végül is a 10. helyet szereztük meg; a 2 győzelemmel (ebből a legfényesebb a Tura elleni 8:0 volt), 2 döntetlennel és 7 vereséggel összesen 8 pontot gyűjtöttünk, 21:37-es gólkülönbség mellett. A legelőkelőbb, 6. helyen a 4. fordulóban álltunk a tabellán.


A 2008-as őszi évad hivatalos végeredménye

Forrás: MLSZ Adatbank

Pályára lépők

A keretből az őszi idényben összesen 21-en léptek pályára bajnoki mérkőzésen.

Valamennyi mérkőzésen kezdő volt 6 játékos:
* Acsai Misi
* Golts Roland
* Haász Valter
* Orosz Bálint
* Szilágyi Gabi
* Szuroczky Krisztián

A meccsek több mint felén kezdett további 5 játékos:
* Darabos Balázs
* Dávid Ricsi
* Ladányi Bence
* Märtz Robi
* Zsubori Barnabás

A meccsek kevesebb mint felén kezdett 3 játékos:
* Kovács Matyi
* Nabilek Dávid
* Tótok András

Csereként pályára léphetett további 7 játékos:
* Herke Dani
* Hóbor Mihály
* Horváth Ádám
* Rácz Tomi
* Szabó Ákos
* Szamocseta Balázs
* Völler Ádám

A fentiek alapján a 2008-as őszi évad legjellemzőbb kezdőcsapata:


Góllövők

Az ősszel összesen 21 gólt szereztünk; a gólkirály kimagasló teljesítménnyel - 10 találattal - Orosz Bálint lett. Golts Roland és Zsubori Barnabás 3-3 találatig, Szilágyi Gabi és Kovács Matyi 2-2 gólig jutott, s 1 alkalommal Szuroczky Krisztián is eredményes volt.

Az évad értékelése

A blogos szavazáson többségben voltak azok, akik elégedetlenek voltak az őszi teljesítménnyel: Feledhető, illetve Gyenge minősítést adott összesen 7 szavazó, míg az Átlagos, illetve Reménykeltő titulusra csupán 5-en voksoltak. Megvallom, én az utóbbit jelöltem be. Úgy gondolom ugyanis, hogy az előző bajnoki szezonhoz képest - Pandur Tomi és Csurka Zoli irányítása mellett - határozott előrelépés történt: begyűjtöttünk két nagyarányú győzelmet; a két döntetlenből az egyiknél hátrányból fordítottunk, s az ellenfél csak szerencsével tudott az utolsó pillanatokban egyenlíteni; több vesztes meccsen is - főleg itthon - jól tartottuk magunkat, nem omlottunk össze, méltó ellenfeleknek bizonyultunk. A csapat erőnléte is javult (itt persze még bőven van mit fejlődni), s a 21 lőtt gól sem lebecsülendő eredmény. Bár van néhány kulcsjátékosunk, akiknek a formája meghatározza egy-egy mérkőzés végkimenetelét, egy-két meccs erejéig legalább további fél tucatnyian voltak képesek kiemelkedőt nyújtani, s érdemben hozzájárulni a jó szerepléshez. Ha ez a mag - amelyet nyilván főként a kezdőként pályára lépők alkotnak, de felzárkózóban van hozzájuk néhány fix cserejátékos is - megerősödik, összeszokik, idegenben is azt játssza majd, amit tud, s egyenletesebb teljesítményre lesz képes, akkor okkal bizakodhatunk benne, hogy a tavaszi menetelés során a csapat legalább az erős középmezőnyig fel tud kapaszkodni, sok örömet szerezve a szurkolóknak.

A 2008-as őszi évad legjobb játékosa

Talán lehetett volna szavazást szervezni a szurkolótáboron belül arról, ki volt az őszi szezon legjobb játékosa, ám ez végül elmaradt, így hangsúlyosan a saját szubjektív véleményemet tudom itt csak rögzíteni. Sokat gondolkodtam a dolgon, de igazából, az évad egészét vizsgálva, két játékos jöhetett szóba. Az egyik jelölt nyilvánvalóan Orosz Bálint, aki nagyságrendi előnnyel (10 góllal) megszerezte a házi gólkirályi címet, emlékezetem szerint valamennyi meccsen végig pályán volt, s hatalmas munkabírással, védőként, középpályásként és támadóként is nyújtott kiemelkedőt. Bombaerős szabadrúgásai, remek szögletei utánozhatatlanok, harcossága, erőszakossága, akarása, labdaszerzései nélkülözhetetlenek, így a legjobb mezőnyjátékos cím mindenképpen őt illeti. Ám talán éppen azért, mert tehetségével és kiugró teljesítményeivel igen magasra tette önmaga számára a lécet, nagyon kiütközött, amikor a szokásosnál gyengébb napot fogott ki, s valamelyest beleszürkült a mezőnybe. Így mindent egybevetve nálam, Bálintot egy hajszállal megelőzve, Acsai Misi, a kapus volt az ősz játékosa. Nem emlékszem olyan meccsre, amikor Misi gyenge formában védett volna (úgymond kapushibaként egyetlen rossz ütemű kifutása dereng fel, amelyből gólt kaptunk), ellenben legalább nyolc-tíz olyan konkrét szituáció beugrik, amikor a nézők többsége már előre behúzta a gólt, ám ő végül hatalmas bravúrral mégis hárítani tudott. Magabiztossága, határozottsága, profizmusa, egyenletesen magas színvonalú teljesítménye, illetve helyenként bízvást zseniálisnak nevezhető védései olyan tartást adtak a csapatnak, amely nélkül lényegesen több gólt lettünk volna kénytelenek elkönyvelni.

Edzői értékelés az ősz idényről

"Kicsivel többet vártam a csapattól, de összességében elégedett vagyok. A hazai meccseink valamivel jobban sikerültek, és ez annak tudható be, hogy a mindennapi edzésmunkát is műfüvön végezzük; a valódi fű mintha zavarná a srácokat. Kis szerencsével több pontot is szerezhettünk volna, és reméljük, hogy ezek a szoros meccsek tavasszal a mi javunkra fognak eldőlni.
Nálam, pontosabban nálunk - mert szerintem Csurka Zoli nevében is beszélhetek, hiszen mindent megbeszéltünk - Orosz Bálint volt az ősz legjobbja. A 10 gól, amit középpályásként szerzett, önmagáért beszél, még akkor is, ha nem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt. Akikre ez utóbbi jelző illik, az Darabos Balázs és Szilágyi Gábor; szerintünk ők mind edzésmunkájuk, mind mérkőzésen nyújtott teljesítményük alapján kiemelkedtek a mezőnyből. Meg kell még említeni Szuroczky Krisztián nevét, aki a legtöbbet fejlődött, továbbá Ladányi Bencéét, aki hihetetlen alázattal viseltetik a labdarúgás iránt. Tótok András tudása is átlag feletti, neki az edzéslátogatottságával voltak problémái."
Pandur Tamás, edző

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A harctéren végzett vizsgálatok bizonyították, hogy a katonák nem azért harcolnak és kockáztatják életüket, mert hisznek a háború végső céljában, hanem azért, mert elkötelezettek közvetlen csapategységük iránt és szolidaritást éreznek vele. A rendkívül feszült és veszélyes helyzetekben a csoportlét a tagoknak az érzelmi biztonság és elkötelezettség érzését adja.
Amit a focipályán produkálnak gyermekeink (unokáink), az fontos és a teljesítményük objektív mérhető eredménye. Ez a jéghegy látható csúcsa (1/10.-ed része).
Az Ő korukban az önértékelésük fejlődése, a megelégedett -jó emberré válásuk szempontjából ennél sokkal nagyobb jelentősége van a nem látható, a „víz alatti” (9/10.-ed) értékeknek, amit az SZTK-hoz való tartozásukkal szívnak magukba. A csapatszellem, a lojalitás, a fegyelem, az „együtt sírunk-együtt nevetünk” helyzetek megélése, (nem túl gyakran ugyan, de) a MI megcsináltuk érzés, a csapathoz fűződő élmények stb., mind-mind szinte észrevétlenül formálják a kis emberpalántákat. Ezt tartom a 2008.-as -és MINDEN ÉVAD legfőbb eredményének!
Hajrá SZTK! Papa

Névtelen írta...

BÉNA orosz balint ha ha ha ha ha ha h ahahaahahah